Eğitim

Aile Danışmanlığı Eğitiminin Amacı Nedir?

Eğitim

Aile Danışmanlığı Eğitiminin Amacı Nedir?

İşte aile içerisinde meydana gelen sorunlar ya da bütün aileyi etkileyen ölüm, kronik hastalık, bir aile bireyinin evden ayrılması gibi konularda aile bireylerinin destek alması gerekiyor. Tabi ki bu destek profesyonel olması. Yani dert dinleme ve öğüt verme şeklinde değil. İşte bu noktada karşımıza aile danışmanları çıkıyor.

Aile danışmanlığının belli hedefleri vardır. Hedef, hem aile içinde meydana gelen problemleri çözmek hem de ailedeki bireylerin birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlayarak aile bireylerinin, belli ve esnek sınırlar çizmelerine rehberlik yapmaktır.

Aile, bir vücut gibidir. Nasıl vücudumuzdaki en ufak bir sıkıntı tüm vücudu ve konforu etkiliyorsa işe aile içindeki bireylerden herhangi birinin yaşadığı sıkıntının etkisi de tüm aileyi kapsar ve çözümde de aile bireylerinin hepsi belirleyici bir rolde olur. Aile danışmanları aile içindeki sıkıntılardan dolayı incinen duyguları onarmaya, eşler arasındaki ya da ailedeki diğer kişilerin sorunlarını çözmeye, yeni yaşam düzenlemeleri ve çocukların bakımı ve mali düzenlemeler ile alakalı problemlere profesyonel bakış açıları getirir.

Aile Danışmanının Sorun Çözmedeki Rolü

Aile danışmanları, aile bireylerinin birbirleri ile olan münasebetlerinde noksan gördüğü yönleri ortaya çıkarmaya ve aile üyelerinin de bunu fark etmesini sağlamak için çaba harcar. Aile danışmanlığında aile üyeleri ailede meydana gelen bir sorunu, kendi perspektifinden ortaya koyarken aile danışmanı, bireylerden her birinin diğerini saygıyla dinlemesine, karşısındakinin bakış açısını görmesine, sorun ile alakalı konuşulmasına, bireylerin birbirlerini oldukları gibi kabul etmelerine ve beklentilerin açık bir şekilde ifade edilmesine yardım eder.

Aile Danışmanlığının Önemi

Aile içinde meydana gelen herhangi bir sorun tüm aileyi etkiler. Aile içindeki sorunlar çözülmezse bu sorunlar kişilerin sosyal yaşamlarına da yansır. Bu bakımdan Aile Danışmanlığı toplumsal bir görev yapmaktadır. Bireyleri aile ortamında yaşamakta olduğu sıkıntıları, toplumsal rollerini ve diğer kişiler ile olan etkileşimlerini olumsuz yönde etkileyen bu tip durumlara özel tekniklerle müdahale ederek aile içindeki olumsuzlukları yok etmeye çalışır. Keza aile içinde çözülmeyen bu sorunlar gittikçe büyüyecek ve artık geri dönüşü olmayan büyük problemlere yol açacaktır.

Yorumlar

Sende Yorum Ekle

E-Bülten

İndirimler ve Yeni Gelişmelerden Haberdar Olmak İçin E-Bültenimize Kayıt Olun